Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego przygotowało plenerową wystawę „Kuchnia w średniowiecznym obozie rycerskim”. Wystawa planszowa przygotowana w języku litewskim, prezentowana będzie w zamku w Trokach na Litwie w czasie festynu średniowiecznego (7-8 czerwca 2014) w rekonstrukcji namiotu rycerskiego. Na wystawie krótko omówione będą naczynia używane w kuchni średniowiecznej oraz potrawy przygotowywane w kuchni w okresie późnego średniowiecza.
Na język litewski przetłumaczone zostały trzy krótkie przepisy z Königsberger Kochbuch (Królewiecka książka kucharska) z końca XV wieku oraz fragmenty opisu inwentarza kuchni, piwnicy i spiżarni zamku w Kętrzynie z 1414 r. Przy wystawie zorganizowany będzie pokaz kuchni średniowiecznej oraz pokazy toczenia naczyń na zrekonstruowanym średniowiecznym kole garncarskim.
Wystawa realizowana jest jako część projektu „W średniowiecznej kuchni – nowy produkt transgranicznej turystyki kulturowej. Głównym elementem projektu będzie wystawa „W średniowiecznej kuchni”, na której zaprezentowane zostaną zarówno zabytki ze zbiorów muzealnych, pochodzące z badań archeologicznych jak i repliki naczyń i sprzętów kuchennych wykonane współcześnie. Otwarcie wystawy „W średniowiecznej kuchni” w Kętrzynie odbędzie się 23 lipca 2014 r., w czasie IX Jarmarku Średniowiecznego na Św. Jakuba. Wystawa czynna będzie do końca roku.
GALERIA ZDJĘĆ Z WYSTAWY I PREZENTACJI W TROKACH
Projekt „W średniowiecznej kuchni – nowy produkt transgranicznej turystyki kulturowej” jest wdrażany w ramach Celu 3: Europejska Współpraca Terytorialna Program Współpracy Transgranicznej „Litwa-Polska”, który ma na celu wspieranie zrównoważonego rozwoju obszaru przygranicznego Litwy i Polski, poprzez podniesienie ekonomicznej, społecznej i terytorialnej spójności. Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.